QUÈ ÉS EL FORMALISME KANTIÀ?

Són formals tots aquells sistemes que consideren que la moral no ha d’oferir normes concretes de conducta, sinó limitar-se a establir quina és la forma característica i més adequada de qualsevol norma moral.


Kant va ser el filòsof que va reivindicar per primera vegada la necessitat d’una ètica formal. Segons aquest autor, només una ètica d’aquestes característiques podria ser universal i garantir l’autonomia moral pròpia d’un ésser lliure i racional com és l’ésser humà. La llei o norma moral no pot venir imposada des de fora (ni per la natura ni per l’autoritat civil...), sinó que ha de ser la raó humana la que s’ha de donar a ella mateixa una llei. Si és així, si la raó legisla sobre ella mateixa, la llei serà universal, ja que serà vàlida per a tot ésser racional, és a dir, per a tot ésser humà.


Aquesta llei, que estableix com hem d’actuar per a fer-ho correctament, tan sols és expressable mitjançant imperatius (mandats) categòrics (incondicionats). Aquests es diferencien profundament dels imperatius hipotètics que proposen les ètiques materials. Un imperatiu hipotètic expressa una norma que només té validesa com a mitjà per a assolir una finalitat. Per exemple, l’imperatiu “no mengis en excés” expressa una norma que només té sentit si la nostra finalitat o objectiu és conservar la salut. En canvi, no té sentit si pensem que la finalitat humana és viure de forma plaent sense escatimar cap gaudi gastronòmic.
L’imperatiu categòric que formula Kant és: “actua de manera que la teva acció pugui convertir-se en norma universal”. Fixa’t que aquest imperatiu no depèn de cap finalitat i, a més, no ens diu què hem de fer (menjar en excés o no), sinó que serveix de criteri per a saber quines normes són morals i quines no. L’imperatiu categòric estableix quina és la forma que ha de tenir una norma per a ser moral: només aquelles normes que siguin universalitzables (és a dir, que es puguin convertir en llei universal) seran realment normes morals.


Ús adjuntem uns videos perque conegueu un poc més sobre KANT.




3 comentaris:

Ana Estela i Gallach ha dit...

Els vídeos no són sobre el formalisme kantià sino sobre tota la filosofia kantiana. Convé seleccionar el que parle de l'ètica. Trobar és fàcil, seleccionar no tant. Inserteu millor el material gràfic o les entrades són poc atractives.

Ana Estela i Gallach ha dit...

Cal entrar a les adreces i copiar el codi embed no l'adreça. Heu d'aconseguir que siga molt més atractiu i motivador el vostre bloc i que les entrades compensen la plantilla.
No separeu els pàrrafs tant i sobre tot useu elements que donen interactivitat i que amplien la informació, sempre i quan siga sobre el tema i l'autor.

Hi ha tant sobre Kant si busqueu i treballeu bé les adreces que se vos han facilitat!!!

Ana Estela i Gallach ha dit...

No millora en cap aspecte. Llàstima.

Publica un comentari a l'entrada